Het Rome van Frankrijk: Nîmes, wat is hier te doen: attracties, markten etc
> Steden in de Gard > Nîmes 

Nîmes

Beeld van Cesar

Nîmes werd gesticht door de Kelten die er de god van de bron aanbaden, welke eredienst later door de Romeinen werd overgenomen. Het dankt er zijn naam aan, die afgeleid is van Nemausus. Toen de Romeinen het land veroverden, voltrok zich een ontwikkeling die ook in andere grote steden waargenomen werd: Caesar vestigde hier veteranen die voor een groot deel uit Egypte kwamen. De herkomst van deze nieuwe bewoners verklaart de krokodil die in die tijd op de munten werd afgebeeld. Augustus benoemde de nederzetting in 27 v.Chr. tot een Romeinse kolonie. De kolonie werd Colonia Augusta Nemausus genoemd. Augustus gaf opdracht een muur rond de stad te bouwen. Tevens werd de stad uitgebreid met monumentale openbare gebouwen. De vele overblijfselen uit de romeinse tijd zijn al een bezoek aan de stad waard zoals: Maison carrée, arena, tour Magne, porte Auguste. Vanaf de 4e eeuw beschikte de Volsci-stam over een omvangrijke nederzetting waarvan Nimes (Nemausus) de belangrijkste was. In de 2e eeuw beleefde de stad een bloeitijd. De stad vervulde een belangrijke bestuursfunctie. In de 3e eeuw kreeg de stad een bisschop. Door de invallen van de Germanen en het slecht functionerende publiekrechtelijke stadsbestuur trok een groot deel van de bevolking vanaf de 5e eeuw naar het platteland. De stad raakte steeds meer ontvolkt.

Vele leuke winkelstraten
De bestuursfuncties werden opgeheven en de bestuurszetels werden naar Beaucaire, Carcassonne en Toulouse verplaatst. Nu, twee duizend jaar na de romeinse bezetting, hebben innoverende architecten en beeldende kunstenaars (Foster, Nouvel, Starck, Wilmotte...) een aanvullend antwoord op Romeinse architectuur. Tussen deze twee uitersten getuigt een veelheid aan architectonische en culturele schatten van de rijke identiteit van Nîmes. De hugenoten maakten de stad in de 16e eeuw tot een van hun bolwerken. Net als in Genève riep Nîmes zich uit tot stad van de Reformatie, wat in de eeuwen daarna telkens weer tot bloedige twisten tussen protestanten en katholieken leidde. Vanaf de 15e eeuw kwam de lakenfabricage in de stad tot ontwikkeling. Tegenwoordig is Nîmes een van de snelst groeiende steden in Frankrijk. Het stadsontwerp heeft niet de vorm van een schaakbord doordat de plattegrond zich naar de originele landwegen ging vormen.

Deze wegen kruisten elkaar in Nimes en liepen naar het forum. De belangrijkste verkeersweg was de Via Domitia die vanuit Arles naar Narbonne liep. De Romeinse stadsmuur was van zestig torens voorzien en volgde de glooiingen van het landschap. In de 12e eeuw werd de muur opnieuw versterkt. In 18de eeuw werd de muur afgebroken; in plaats daarvan werden boulevards aangelegd. Nîmes dat doordrenkt is van protestantse gereserveerdheid, straalt ook een wilde zuidelijke uitbundigheid uit die vooral tot uiting komt tijdens de feria's. Deze complexiteit die de stad een eeuwige schoonheid geeft, kunt u het beste doorgronden lopend door de talrijke voetgangersstraatjes. Lopen is immers een ideale manier om de Geschiedenis in zich op te nemen. De bezienswaardigheden staan netjes in een cirkel en kunnen met de wijzers van de klok mee bekeken worden. Langs de boulevards staan de monumenten uit de Oudheid en van hieruit lopen kleine steegjes naar de binnenstad. Door de uitstekend bewaard gebleven monumenten uit de Oudheid trekt Nîmes steeds meer toerisme. Helaas zijn er nauwelijks bezienswaardigheden uit de Middeleeuwen of de periode daarna bewaard gebleven.

Attractie type: Buiten & Kijken (0km)
Romeinse Arena

Arena

De Arena van Nîmes is een goedbewaard amfitheater in Nîmes in Zuid-Frankrijk, gebouwd tussen 50 en 100 na Chr. en geïnspireerd op het Colosseum in Rome. De arena is ontworpen voor gladiatorengevechten en bood plaats aan 24.000 toeschouwers verdeeld over 34 tribunes, die konden plaatsnemen in vier zones die samenhingen met de sociale status van de kijkers. Toegang tot de Arena was gratis, wat betekent dat zowel arme als rijke burgers konden genieten van de spelen. Het bouwwerk is 133 bij 101 m groot en de arena 69m bij 38m.
In de Middeleeuwen werd de arena verbouwd tot een versterkt dorp en had tot 1812 twee kerken, een klein kasteeltje en circa 220 huizen.

Tegenwoordig worden er stierengevechten, concerten en voorstellingen in de arena gegeven zoals die van Metallica en Rammstein. Stierengevechten vinden drie keer per jaar plaats, in februari, met Pinksteren en tijdens de wijnoogst in september.

Bezoekers kunnen bij bezoek aan de arena gebruikmaken van een audiotour in meerdere talen.
link: Arena

Attractie type: Buiten & Kijken (0km)
Maison Caré

Maison Caré

Het Maison Carrée te Nîmes, in Frankrijk, is een van de best bewaarde Romeinse tempels van het voormalige Romeinse Rijk. De tempel werd gebouwd van 10 v.Chr. tot 3 n.Chr. Hij was gewijd aan Gaius en Lucius, de geadopteerde erfgenamen van Augustus, die beiden jong stierven. Ze waren de zonen van Marcus Vipsanius Agrippa, de oorspronkelijke bouwheer van het Pantheon in Rome.
De inscriptie die de tempel wijdde aan Gaius en Lucius werd in de middeleeuwen verwijderd. Desalniettemin kon de lokale geleerde Jean-François Séguier in 1758 de inscriptie reconstrueren op grond van de volgorde en het aantal gaten in de façade waarin de bronzen letters waren geplaatst. Het opschrift luidt (vertaald in het nederlands):
> Aan Gaius Caesar, zoon van Augustus, consul
> Aan Lucius Caesar, zoon van Augustus, consul designatus
> Aan de principes iuventutis

De tempel is zo goed bewaard gebleven, omdat hij in de vierde eeuw werd omgevormd tot een christelijke kerk. Vervolgens werd het gebruikt als een vergaderzaal voor de stadsraadsleden, een kanunnikshuis, tijdens de Franse Revolutie een stal en vervolgens een opslagplaats voor de stadsarchieven. Na 1823 werd het een museum.

De Franse naam is afgeleid van het archaïsche carré long, wat letterlijk "lange vierkant" (dus rechthoek) betekent, refererend aan de vorm van het gebouw.

Attractie type: Buiten & Kijken (3km)
Tour Magne

"Tour Magne" in het park "Les Jardins de la Fontaine"

Tour Magne is een toren in de Franse stad Nîmes en dateert van de eerste eeuw voor Christus. Tesamen met de Tempel van Diana getuigt de "Tour Magne" van het verre verleden van de stad Nîmes. Tour Magne is het enige overgebleven deel van de Romeinse verdedigingswal rond de stad Nîmes, destijds Nemausus geheten.

Tour Magne staat in het mooie park genaamd "Les Jardin de la Fontaine". De geschiedenis van de tuinen gaan al terug van in de klassieke oudheid. De tuinen zijn namelijk gebouwd op en rondom een Romeinse bron die actief gebruikt werd tot de middeleeuwen. In 1745 werd dit park in opdracht van de Franse Koning, Lodewijk XV, ontworpen door Jacques Philippe Mareschal, ingenieur van de koning en directeur van de vestingswerken van de provincies van de Languedoc. Mareschal wilde de oude bron en de vestigingen van de Romeinen blootleggen. Deze wilde hij dan verwerken in een park uit zijn tijd: een symmetrische tuin met bomen, standbeelden, banken en vazen. Zijn gehele ontwerp is helaas nooit gerealiseerd.

In het begin van de negentiende eeuw integreerde Augustin Cavalier, burgemeester van Nîmes, de achterliggende heuvel in het park en gaf het zijn naam, de Cavalierberg. Boven op deze berg staat de Tour Magne. Ook liet hij de tuin herplanten en werden er nieuwe paden aangelegd zodat bezoekers beter konden genieten van elk detail. Wanneer men dit pad volgt, komt met een grot tegen en op het einde komt men aan bij de Tour Magne. Sinds 1840 zijn de Jardins de la Fontaine erkend als monument historique omwille van de Romeinse waterpartijen.

link: Tour Magne

Markten
De Markthal van Nîmes

"Markt hallen"

Nîmes heeft net als veel andere grotere plaatsen in frankrijk een overdekte markt-hal. Je kunt deze markt hal vinden in het voor auto's afgeschermde centrum van de stad naast het winkelcentrum La Coupole.

Dit is echt een mega grote markt hal (met airco) van 3.500 m² die niet alleen een plek is om de beste locale producten te kopen maar vooral ook sociale ontmoetingsplaats. Binnen kun je natuurlijk levensmiddelenhandel (groenteboeren, slagers, charcuteries, rotisserieën, gevogelte, penswinkels, traiteurs, visverkopers, schaaldieren, sushi, creameries, kaasfabrieken, delicatessenzaken, bakkerijen, banketbakkerijen, bloemist vinden maar ook winkels met olijven en specerijen, koffie, honing, verse pasta, wijnen en gedistilleerde dranken...). Naast winkels zijn er ook 2 restaurants, een snackbar, kapper en horlogemaker.

Openingtijden:
maandag t/m vrijdag van 07.00 uur tot 13.00 uur
zaterdag van 7u tot 19u
Zon- en feestdagen: 07.00 uur tot 13.30 uur